Scena are loc acum 74 de mii de ani, pe Insula Sumatra. O eruptie vulcanica a dus la prabusirea brusca si violenta a unui vast platou din zona. Toba, asa cum este cunoscut astazi vulcanul, a declansat cea mai mare eruptie vulcanica din ultimii 25 de milioane de ani.

Dar Pamantul a fost martorul unor evenimente de amploare mult mai mare. Acum 250 de milioane de ani o eruptie din ceea ce astazi este Siberia a durat un milion de ani si a fost probabil cauza celei mai grave extinctii de specii vii din istoria Pamantului.

Filmul premiat Supervulcani priveste inapoi catre clase rare de eruptii care au eliberat energia care dainuieste, ca un dragon adormit, sub suprafata Pamantului. Filmul depaseste granitele Terrei si exploreaza impactul eruptiilor vulcanice gigant de pe alte corpuri din Sistemul Solar.

Publicul va zbura la suprafata lui Triton, satelitul inghetat al lui Neptun, dar si catre capitala vulcanilor: Io, satelitul lui Jupiter. Aflandu-ne intr-o vizita la un punct fierbinte legendar al Americii de Nord, Parcul National Yellowstone, filmul intreaba: ar putea un supervulcan sa erupa in zilele noastre?

Narat de Benedict Cumberbatch.

 

Distinctii

Finalist, Best Immersive Cinema (Fulldome), Jackson Hole Science Media Awards 2014

Castigator, Best Immersive Cinema (Fulldome), Jackson Hole Wildlife Film Festival 2013

Castigator de premiu – South Korea Planetarium Fest, 2012

Castigator de premiu – Jena Fulldome Festival 2012

Proiectii asemanatoare